Poslední větší prodejna potravin v centru Českého Krumlova končí

19. listopad 2021 06:00

Společnost Jednota Kaplice pobočku naproti zámecké bráně na Latránu na konci listopadu uzavře z ekonomických a personálních důvodů. Na propadech příjmů se podepsal odliv turistů kvůli pandemii koronaviru. 

Prodejna Latrán Český Krumlov

Miliony proudících zahraničních návštěvníků přitom před covidem způsobily vylidnění centra stálými obyvateli.

„Bydlím tady na zámku a denně tady nakupujeme, ale nejenom my, ale starší lidi z okraje Špičáku, je nám z toho smutno,“ reaguje na uzavření prodejny Anna Kolářová.

Jak vysvětluje Jan Hoffmann, provozně technický manažer Jednoty Kaplice:
„Ztráty jsou řádově několik milionů korun, minimálně šedesát, v první vlně i osmdesát procent propadu v tržbách.“

Druhou stránkou věci je podle Hoffmanna personální obsazení prodejny, které vyžaduje určitý počet zaměstnanců. Při jeho nenaplnění, není možné zajistit provozní dobu odpovídající potřebám centra Českého Krumlova.

Českokrumlovský rozvojový fond, kterému dům patří, sice snížil Jednotě nájemné, ale ani to nepomohlo. Navíc covidová situace pokračuje dál a tržby se na původní úroveň nevrací, ukázalo vyhodnocení situace, že takto pokračovat není možné.

Fond teď podle jednatele Miroslava Reitingera hledá nového nájemce, zájem ale podle slov Miroslava Reitingera zatím není příliš velký.

Jednota Kaplice má v Krumlově ještě několik prodejen na sídlištích. V samotném historickém centru už ale jiný obchod s takto širokým sortimentem zboží není.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online.

autor: Petr Kubát
Spustit audio