Poplatek za psa se v Budějovicích asi zvýší

4. září 2003

Poplatek ze psa bude v Českých Budějovicích od příštího roku pravděpodobně opět vyšší.

Radní tento týden schválili návrh vyhlášky, která předpokládá, že se bude platit místo dosavadních 1000 korun 1200 a za každého dalšího psa 1800 korun. Někteří obyvatelé by však nemuseli platit vůbec, pokud splní určité podmínky, řekl ČTK náměstek primátora Tomáš Kubín.

Nový návrh předpokládá, že by obyvatelé čtvrtí Třebotovice, Haklovy Dvory a Kaliště platili pouze polovinu z "městské" sazby, tedy 600 korun za prvního a stejnou částku za každého dalšího psa. Podle Kubína je to dáno venkovskou povahou těchto čtvrtí. Nižší sazba bude i pro obyvatele rodinných domů, kteří by platili 1000 korun za prvního a 1200 za každého dalšího psa. Jako dosud by měli nárok na slevu obyvatelé, kteří nechají své psy označit čipem, který nese registrační údaje, a pomáhá tak městu v evidenci. Tři roky od očipování by tito lidé platili o 300 korun méně, dále pak o 100 korun méně. Podle nového návrhu by navíc majitelé psů s čipy mohli získat další slevu 500 korun, pokud jejich miláčci složí určitou zkoušku ovladatelnosti. Zatím však podle Kubína není zřejmé, jestli by k takovému ověření městu stačila zkouška základního minima chovných plemen, která je celostátně uznávaná a lze ji pořídit u kynologických klubů, nebo zda město nechá zřídit vlastní posudkovou komisi. Slevy budou nadále platit pro invalidy, vdovy, sirotky a další zvýhodněné osoby. Podle Kubína jde zatím pouze o návrh vyhlášky, který bude muset schválit zastupitelstvo. Pokud tento návrh projde, budou mít například obyvatelé tří "venkovských" čtvrtí možnost neplatit za psa vůbec.

Podle statistik magistrátu je nyní v Českých Budějovicích, které mají necelých 100.000 obyvatel, registrováno 6575 psů. Předpokládá se však, že dalších asi 3500 psů není přihlášených.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio