Pondělí: Velikonoční pomlázka

6. duben 2015

Jak jste letos oslavili svátky jara? Vyšli jste si s pomlázkou na velikonoční koledu? Umíte si pomlázku uplést? Co dobrého jste si připravili na sváteční stůl? Co u vás doma nesmí o velikonočních svátcích chybět? Barvíte si vajíčka sami? Máte nějakou zvláštní techniku, kterou např. zdobíte kraslice? Pokud ano, seznamte nás s ní.

Pomlázka je jedním ze symbolů svátků jara, dnes Velikonoc. Jde o spletený svazek proutků, který bývá na tenčím konci ozdoben barevnými pentlemi. Je to nástroj, se kterým chlapci na Velikonoční pondělí, "chodí na koledu" a osobně symbolicky šlehají pozadí zvolených děvčat z okolí a i vůbec všech žen na potkání. Ke šlehání se používá pomlázka z proutí nebo čerstvých rašících výhonků listnatých dřevin, typicky měkkých vrbových. Při šlehání se recitují nebo zpívají koledy. Pomlázkou" je přeneseně nazývána i sama koleda, "výslužka" za vyšlehání: Zpravidla to bývají malovaná velikonoční vejce, ale také pentle na pomlázku, dále dětem sladkosti a pánům panáčky alkoholu.


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.