Policisté našli v kanceláři budějovického primátora odposlouchávací zařízení

16. leden 2013

Policejní specialisté našli v pracovně primátora Českých Budějovic Juraje Thomy odposlouchávací zařízení. Primátor je šokovaný důmyslností, se kterou mu někdo do kanceláře "štěnici" dal. Thoma se kvůli podezření na nelegální odposlechy obrátil na policii už loni v prosinci.

Českobudějovický primátor Juraj Thoma je sice příznivcem Jamese Bonda, že se ale někdy stane přímým aktérem v případu odposlechů, donedávna netušil.

Poté, co ho novináři upozornili na nahrané hovory, které ho měly zdiskreditovat, začal ale tušit. Nyní se jeho obavy potvrdily. V pracovně měl funkční "štěnici".

Odposlech byl ukryt tak důmyslně, že k jeho objevení v nábytku policejní specialisté potřebovali několik hodin. „K jeho odstranění bylo potřeba rozebrat části nábytkové zařízení pracovny. Některé kusy nábytku včetně trezoru se musely stěhovat,“ popsal Thoma.

Zarážející je, že odposlouchávací zařízení v jeho pracovně fungovalo několik let. Primátor se nyní obává, zda někdo nezneužil strategických informací, týkajících se například plánů v městských společnostech. Mohlo snímat například také jeho rozhovor s velvyslancem Spojených států.

Jiří Matzner z krajského ředitelství policie popsal štěnici v kanceláři primátora jako amatérské, ale funkční zařízení. „Bude podrobeno dalším expertízám,“ dodal.

autoři: Václav Malina , msk
Spustit audio