Pojišťovny na jihu Čech evidují škody za desítky milionů

16. únor 2006

Pojišťovny letos kvůli přívalům sněhu či námrazám zaznamenaly v Jihočeském kraji již stovky majetkových škod za desítky milionů korun. Proti loňsku se jejich počet zvýšil několikanásobně.

Nejvíce klienti hlásí poškození střech, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovacími ústavy. S odtáváním sněhu budou podle odborníků počty případů stoupat.

Česká pojišťovna (ČP) eviduje na jihu Čech dosud 780 případů spojených s těžkým sněhem, z toho 78 spadlých střech. Škody jdou do desítek milionů. Přes 20 zborcených střech likvidátoři řešili na Jindřichohradecku a Českobudějovicku. Deset případů nahlásili klienti z Prachaticka, o jeden méně z Českokrumlovska. "V převážné většině jde o hospodářské objekty, ve kterých byly skladové prostory. Výjimkou ale nejsou ani zničené střechy obytných domů," řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

Allianz pojišťovna registruje zhruba dvojnásobný nárůst událostí. Dosud se její pracovníci zabývali více než 150 případy s celkovou škodou přesahující 5,5 milionu korun. "Škodám dominují poškozené střechy. Dochází i k poškození okapů, říms, klempířských prvků a v některých případech i střešní krytiny a zastřešení bazénů," uvedl mluvčí Allianz Milan Káňa. Nejvyšší škodu za 800.000 korun eviduje pojišťovna po zřícení střechy výrobní haly u Dačic na Jindřichohradecku.

Kooperativa, druhá největší pojišťovna na tuzemském trhu, odhaduje podle Mladé fronty Dnes škody na majetku svých jihočeských klientů na osm až deset milionů. Hlášeno jí podle deníku bylo zatím 180 případů. Vyjádření Kooperativy se ČTK nepodařilo získat.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio