Poctivý tažený vývar je dobrý pro zdravého, ale ještě lepší pro nemocného nebo oslabeného člověka

Největší audioportál na českém internetu

Vývar (ilustrační foto) | Foto: Jolana Nováková, Český rozhlas, Český rozhlas

Poctivý tažený vývar je dobrý pro zdravého, ale ještě lepší pro nemocného nebo oslabeného člověka

Pokud něco umí zahřát na duši a především na těle, je to několik hodin tažený slepičí vývar. Naše babičky ho vařily nemocným nebo ženám po porodu, protože věděly, že dodá sílu a postaví na nohy.

A nejenom to. Slepičí vývar dává sílu naší kůži a tak zpomaluje stárnutí. Zlepšuje spánek, zmírňuje cukrovku, urychluje regeneraci těla, má protizánětlivé účinky, dokáže léčit bolest v krku a zmírňuje infekci horních cest dýchacích.

Pokud ho vaříte, asi víte, že maso se má vkládat do studené vody, aby se z něj uvolnila intenzivnější chuť. Vývar by se také neměl zprudka vařit, ale jen pomalu táhnout klidně několik hodin. A ještě jedno pravidlo. Pokud bojujete s virózou, měli byste ho jíst čistý bez zeleniny a zavářky, abyste tělo zbytečně nezatěžovali. Stálé zdraví přeje vaše Iva Hüttnerová.

autor: Iva Hüttnerová