Počasí pozměnilo plány výlovů

16. říjen 2002

Největší rybářský podnik v zemi, a. s. Rybářství Třeboň, se rozhodl kvůli nepřízni počasí změnit plán podzimních výlovů. Výrobní ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha uvedl pro ČTK, že na včerejším jednání vedoucích rybářských středisek byl upraven plán výlovů na následující dva týdny. Odložen je mimo jiné i výlov rybníků Spolský velký a Záblatský. "Opozdí se i výlov rybníku Tisý velký, ale věříme, že rybníky s tržními rybami do konce listopadu slovíme," řekl ČTK Josef Malecha.

Letošní výlovy se tak zřejmě protáhnou, ale v případě potřeby budou rybáři lovit i v prosinci. Vytrvalý déšť o víkendu způsobil vzdutí hladin většiny rybníků na Třeboňsku a rybáři zkrátili výlov Rožmberka z šesti na tři dny, aby mohli využít retenční schopnost největšího českého rybníku. Valnou část ryb navíc z Rožmberku odplavily srpnové povodně. Podle Malechy museli rybáři po deštích korigovat odpouštění rybníků tak, aby nezhoršili situaci na dolním toku Lužnice, která je stále na druhém stupni povodňové aktivity. Třeboňská rybniční soustava zahrnuje celkem 390 rybníků.

Rybářství Třeboň očekává, že na podzim vyloví 1400 tun kaprů a 150 tun vedlejších druhů ryb. Záplavy způsobily společnosti škody až 100 milionů korun, z nichž asi 36 milionů korun připadá na ztráty na rybách. Například při výlovu Rožmberka skončila v sítích jen zhruba pětina předpokládaného množství ryb, které činilo 100 tun kaprů. Tržby Rybářství Třeboň loni dosáhly 184 miliónů korun a vývoz se pohyboval kolem 70 procent

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio