Plýtvání jídlem je dnes běžné, proto vás naučíme, jak použít starý chleba
Před sto lety se jídlem rozhodně neplýtvalo. Dojedl se každý kousek chleba, než se upekl čerstvý. Dnes je to ale jinak.
Pokud nechováte králíky nebo slepice, které si něm ještě mohou pochutnat, často končí v popelnici. Ale i starší chleba se dá báječně využít. Například na chlebovou strouhanku.
Chleba jen nalámejte na menší kousky a rozmixujte. Použít se dá všude tam, kde strouhanka bílá, a ještě s ní můžete zahustit omáčku nebo guláš.
A výborné jsou z chlebové strouhanky také noky do polévky. Strouhanku smíchejte s vejcem, ochuťte solí a pepřem, přidejte prolisovaný česnek a čerstvé nebo sušené bylinky. Použít můžete majoránku a petržel. Vzniklou tuhou hmotu odkrajujte lžící a vkládejte do vroucí polévky. Chlebovou strouhanku je dobré mít vždy po ruce, šetří čas i peněženku. Tak ji vyzkoušejte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.