Plynárna investuje miliony do obnovy rozvodů

13. červenec 2004

Zhruba 33 milionů korun ročně investuje akciová společnost Jihočeská plynárenská (JČP) do obnovy středotlakých a nízkotlakých rozvodů plynu.

ČTK to řekl mluvčí firmy Jaromír Huňáček s tím, že se předpokládá, že v příštích deseti letech se tato částka bude postupně zvyšovat.

"Technický stav plynovodní sítě a přípojek pod správou JČP je dobrý a odpovídá platným předpisům," řekl Huňáček. Společnost provozuje 1155 kilometrů vysokotlakých, 2172 kilometrů středotlakých a 463 kilometrů nízkotlakých plynovodů. "Dvakrát ročně se provádí kontrola takzvanou nárazovou odorizací zemního plynu. Dále se provádí kontrola a komplexní údržba všech plynovodů jednou ročně," řekl Huňáček. Dodal, že kontrola těsnosti plynovodů za pomoci detektorů zemního plynu se koná podle předpisu jednou za dva roky u nízkotlakých plynovodů a jednou ročně u středotlakých plynovodů. Revize na středotlakých a nízkotlakých plynovodech, tedy plynovodech ve městech, se dělají jednou za pět let a JČP stojí ročně zhruba 2,5 milionu korun. "Pokud pomineme poruchy způsobené zásahem zvenčí, kdy nejčastěji jde o zemní práce, tak téměř 100 procent veškerých závad je způsobeno korozí ocelového potrubí," řekl Huňáček. Dodal, že od začátku 90. let JČP obnovuje středotlaké a nízkotlaké plynovody z plastového potrubí. Podle mluvčího se tím výrazně zvyšuje životnost a bezpečnost plynovodních rozvodů.

Jihočeská plynárenská v roce 2003 dosáhla zisku 139,9 milionu korun a má základní kapitál přes 485 milionů korun. Společnost ke konci března 2004 dodávala plyn 104.419 zákazníkům.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio