Plyn opět podraží

3. březen 2006

Jihočeské domácnosti bude stát od dubna zemní plyn v průměru o 1,3 procenta více.

Rozhodl o tom Energetický regulační úřad (ERÚ). Například domácnosti, která používá plyn na vytápění rodinného domku a ročně odebere 22,5 megawatthodiny, se náklady zvýší asi o 332 korun za rok. ČTK to sdělila mluvčí JČP Leona Kováčová.

Zákazníci JČP, kteří plynem netopí, ale ohřívají na něm vodu a vaří, si od dubna připlatí zhruba 84 korun. Domácnostem, které na plynu jen vaří, cena vzroste zhruba jen o osm korun za rok.

Platby se jihočeským domácnostem zvýší nejméně v zemi. Největší cenový skok čeká obyvatele východu Čech. Zemní plyn zde podraží o 1,47 procenta. V průměru se cena v České republice zvýší o 1,4 procenta.

Důvodem zdražení je podle ERÚ růst nákupních cen zemního plynu od zahraničních producentů. Zdražení je ale mírnější než v lednu, kdy ceny vzrostly v republikovém průměru o 4,8 pct. Ceny plynu určuje ERÚ čtyřikrát do roka. Hlavním dovozcem plynu do ČR je společnost RWE Transgas, která ovládá šest regionálních distribučních společností včetně JČP. Podle údajů skupiny měl RWE loni v České republice zhruba třiaosmdesátiprocentní podíl na trhu s plynem. JČP má přes 100.000 zákazníků a obrat kolem 2,8 miliardy korun. Ročně dodá zhruba pět miliard kilowatthodin plynu. Spotřeba (MWh/rok) Roční nárůst od 1. 4. 2006

autor: čro čb
Spustit audio