Plněné vepřové rolky s celerovým pyré. Netradiční kombinace chutí, která vás ale zaručeně nadchne

Největší audioportál na českém internetu

Plněné vepřové rolky (ilustrační foto) | Foto: Martin Čuřík

12.4. Vaříme s Habadějem

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. 

Ingredience
  • 4 plátky vepřového karé neboli kotlety bez kosti
  • 1 ks červená paprika
  • 100 g papriková klobása
  • 100 g tvrdého sýra
  • 4 plátky slaniny
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • Pyré:
  • 400 g celeru
  • 400 g brambor
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • římský kmín
  • sůl
  • mletý pepř

Právě vepřové karé, neboli kotleta bez kosti, je hned po panence považováno za nejkvalitnější část.

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Postup:
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Umyjeme papriku a dužinu nakrájíme na tenké proužky. Na proužky nakrájíme i klobásku a sýr.
Troubu předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
Nádivku položíme do středu plátků masa - nejprve sýr, poté klobásu a nakonec papriku. Rolky pevně srolujeme a zabalíme do plátku slaniny. Ostrým nožem opatrně překrojíme příčně na polovinu.
Takto vznikne 8 rolek, které uložíme těsně vedle sebe do vymazané zapékací mísy a pečeme v troubě přikryté alobalem, poté alobal odstraníme a dopečeme .
Mezitím na přílohu oloupeme a nakrájíme na kostičky celer a brambory, uvaříme je do měkka a poté je scedíme.
Uvařenou zeleninu, mléko, máslo, mletý kmín, sůl a pepř rozmixujeme dohladka a podáváme s rolkami.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.