Plné kostely lidí letos na Štědrý den nebudou. Pro Půlnoční mše totiž platí omezení

24. prosinec 2020 06:00

Naplněna může být jen pětina kostela. Některé farnosti proto na čas vánoční mše svaté raději neupozorňují. Jiné je ruší úplně.

Letos bude pro většinu věřících Štědrý den vypadat jinak. Kvůli vládním opatřením se bude muset většina farníků dívat na mši svatou ONLINE nebo Vánoce prožívat prostě jinak, s rodinou doma.

Půlnoční bohoslužby jsou na některých místech kvůli omezení úplně zrušené. Někde zase začínají dřív. Půlnoční bohoslužba nebude například v Třeboni na Jindřichohradecku. I beze mše se ale dají Vánoce duchovně prožít, povzbuzuje Marie Šeborová z Českých Budějovic:

„Já jsem babička osmi vnoučat a vánoční bohoslužby vždycky ke slavení Štědrého dne patřily. Letos je to ale jinak. Spousta Půlnočních nebude, ale v podstatě to moc nevadí, protože je to příležitost letošní svátky prožít o to víc s rodinou, společně se i modlit víc a bude to určitě i krásné.“

Ztišit a obrátit se do sebe

„Myslím, že by se lidé mohli i více ztotožnit s tou Svatou rodinou. Chodila po Betlémě, nikde pro ně nebylo místo, pak slavila sama v tichosti, v nějaké stáji narození Ježíše. Je těžké vstoupit do té tichosti, ale možná je to nějaký dar, který na bůh dává, abychom se usebrali, nevyhledávali zábavu, abychom se setkali s ním,“ říká duchovní z Hluboké nad Vltavou Tomas van Zavrel.

Ani v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše nebude Půlnoční mše svatá, ale do půlnoci v ní bude hrát varhaník, informuje kněz Vojtěch Blažek: „Katedrála bude pro návštěvníky otevřena od deseti hodin večer do půlnoci proto, aby se mohl navštívit betlém, proto, aby se člověk mohl na chvíli ztišit a nasát vánoční atmosféry."

 

Celou reportáž Anny Vrhelové si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio