Planá musí omezit investice

24. září 2002

Město Planá nad Lužnicí na Táborsku bude muset příští rok možná omezit plánované investice do rozvoje infrastruktury a zpevňování místních komunikací. Radnici k tomu pravděpodobně donutí nedostatek peněz spojený s nutností nejprve odstranit škody, které napáchala srpnová povodeň.

"Zatím se dá těžko odhadnout, kolik dostaneme od státu a kolik od pojišťovny. Vypadá to ale, že budeme muset z našich záměrů značně přibrzdit," řekl ČTK starosta Plané nad Lužnicí František Chramosta. Podle něj obec původně předpokládala, že na odstraňování škod po povodních bude dostatek peněz, ale zatím se očekávání nepotvrdila. Přitom jen za svoz odpadu po povodni bude muset úřad zaplatit více než 1,6 miliónu korun.

Pro příští rok radnice plánovala, že bude pokračovat ve zpevňování místních komunikací, které jsou v některých částech obce stále ještě prašné. Obec také chtěla investovat do rozvoje infrastruktury a energetické sítě. Nyní se Chramosta obává, že v horším případě bude muset od záměru úplně odstoupit. Povodňová vlna na Lužnici napáchala v třítisícové obci škody za více než 90 milionů korun. Zaplavila školu, pečovatelský dům, sportoviště, radnici a kolem 80 objektů. Výrazně poškodila také chatařskou kolonii. Voda poškodila a zanesla bahnem množství komunikací kolem řeky a několik podniků.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio