Pečená zelenina s klobáskou
Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.
Ingredience
- 1/2 dýně hokaido
- 200 g růžičkové kapusty
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 3 červené cibule
- 4 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetka pepře
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 6 světlých grilovacích klobásek
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Dýni omyjte, osušte, rozpulte, vydlabejte vláknitý střed se semínky a nakrájejte ji i se slupkou na půlměsíčky.
- Vydlabanou dužinu z dýně nevyhazujte: semínka pečlivě oddělte a vysušte, zbytek můžete přidat například do vývaru.
- Z kapustiček odstraňte ovadlé listy (také je můžete přidat do vývaru), z paprik jádřince, cibuli oloupejte a všechnu zeleninu nakrájejte na podobně velké kusy.
- Na plech můžete přidat téměř jakoukoliv pevnější zeleninu: květák, celer, pastinák, brambory, řepu, mrkev, pevnější listy zelí.
- Přihodit můžete pár hub i jablko.
- Kouzlit lze i s bylinkami a kořením.
- Nakrájenou zeleninu rozložte na plech, zastříkněte ji olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky.
- Zlehka ji prohrábněte obracečkou (nebo rukama), aby se všechny kousky dobře obalily olejem a kořením a rozprostřete ji na plech v jedné vrstvě.
- Na zeleninu rozložte klobásky a plech vložte do trouby.
- Pečte 25-35 minut, až zelenina změkne a klobásky budou opečené dozlatova.
- Podávejte s opečeným chlebem nebo jemnou bramborovou kaší.
Tip: Pečenou zeleninu na talíři si ještě můžete pokapat citronovou šťávou nebo kapkou dobrého octa.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.