Pavel Pavel rozhýbe kadovský balvan

1. květen 2003

Po několika letech se strakonický místostarosta a cestovatel Pavel Pavel vrátí k uvolněnému balvanu v Kadově u Blatné na Strakonicku. Patnáctitunový balvan se totiž sesunul, proto je ho třeba vrátit zpět.

"Viklan dolehl natvrdo na jisticí podstavce, které měly chránit návštěvníky před zraněním," popsal ČTK osud kamene Pavel.

Bude podle něj třeba monolit nadzvednout a posunout asi 20 centimetrů proti svahu. Spolu s kamarády se k němu vypraví již v sobotu. Pavel je stavebním inženýrem. V roce 1986 se proslavil tím, že na Velikonočním ostrově uvedl do pohybu obří sochu moai. Po tomto úspěchu mimo jiné vypracoval teorii o umístění sedmitunových kamenných překladů na pískovcových sloupech v megalitickém kruhovém památníku ve Stonehenge poblíž anglického města Salisbury. Na manipulaci s těžkými břemeny si založil vlastní firmu. Kadovský viklan Pavel navštívil poprvé v roce 1983, kdy na požádání tehdejšího ředitele zemědělského družstva vrátil kámen po 90 letech zpět do původní polohy. Naposledy musel balvan vracet v roce 1997. Podle Pavla však ani tentokrát pravděpodobně kámen nevydrží na svém místě navždy. Na to by bylo nutné vytvořit z betonu stabilnější podklad.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio