Páteřní síť jihočeských cyklistických cest se rozšiřuje o další trasy

23. září 2013

V jižních Čechách přibudou nové cyklotrasy. Postará se o to Nadace Jihočeské cyklostezky. V současné době se proznačuje páteřní příhraniční cyklistická cesta Euro Velo 13, která se stane součástí evropské linie po hranici bývalé železné opony a také sto čtyřicet kilometrů dlouhá cyklistická cesta Lužnice-Nežárka.

Cyklistická cesta Lužnice-Nežárka sleduje tok řeky Lužnice a zároveň tok řeky Nežárky. Stýkají se ve Veselí nad Lužnicí.

„Trasa u Lužnice se snaží pokud možno v co nejtěsnějším kontaktu sledovat řeku Lužnici, a to z města Gmünd. Rakouští partneři by měli vytvořit zrcadlový projekt a navázat na nás od skutečných pramenů a napojit se v Gmündu. Skutečně sledujeme všechny obce a města ležící na Lužnici,“ popisuje ředitel nadace Jihočeské cyklostezky Vladimír Votřel.

Necelá polovina trasy vede mimo motorovou dopravu, zbytek cyklisté sdílí s málo frekventovanými silnicemi třetí třídy. Postupně by se poměr měl otáčet.

Větev podél Nežárky začíná kousek před Jindřichovým Hradcem. „Trasy nejsou náročné, vedou převážně v Třeboňské pánvi a na jejím pomezí. Jsou koncipovány vyloženě jako dálková trasa vhodná pro rodiny s dětmi a nenáročné cyklisty,“ dodává Votřel.

Další v současné době proznačovanou trasou je 42 kilometrů dlouhá Volyňská cyklistická stezka, která se stane součástí vimperské páteřní cesty po Zlaté stezce.

Spustit audio