Partnerská města pomáhají postiženým

18. září 2002

Jihočeským městům se začíná vyplácet jejich partnerská spolupráce se zahraničními i domácími městy. Po katastrofálních povodních získávají díky těmto svazkům cennou materiální a finanční pomoc.

Povodněmi zničená Blatná na Strakonicku dostala od švýcarského Roggwilu 15 vysoušečů a 11 si vypůjčila. Švýcaři pořádají i finanční sbírku. Z německé Vachy přivezli Blatenští v neděli asi 7500 eur (asi 225.000 korun), elektroniku a přikrývky. Podle předsedy komise pro partnerské vztahy Františka Machovce se pomoci snaží i malé městečko Važec na Slovensku. Přihlásilo se také francouzské Sarge-les-Le-Mans, se kterým dosud Blatná nemá podepsanou smlouvu o partnerství.

Celému strakonickému okresu se snaží pomoci partnerská oblast Calderdale v Británii. Starosta tam vyhlásil rozsáhlou sbírku na pomoc Strakonickým, kterým tak chce vrátit okamžitou pomoc po povodni na řece Calder v roce 2000. Bývalý starosta Calderdale Chris O'Connor dokonce při návštěvě Blatné na konci srpna pomáhal s manželkou uklízet sál sokolovny, kterou zalila voda až do výše tří metrů.

Také Písečtí, ač nemají oficiálně stvrzenou spolupráci s žádným městem, mohou v nejbližších dnech očekávat peníze z britského Caerphilly, se kterým již několik let udržují přátelské styky. "Ozvali se hned druhý den poté, co se o povodních dozvěděli z agentur. V říjnu k nám přijede oficiální delegace, která přiveze dar, pravděpodobně finanční," řekl dnes ČTK starosta Písku Luboš Průša.

Podle svých možností pomáhají partnerská města také vyplavenému Českému Krumlovu. Podle starosty Václava Prince se sice téměř všechna potýkají se stejnými problémy, protože je povodně neušetřily, ale pomáhají například zajišťovat vysoušeče. Na konci září by se mělo uskutečnit setkání zástupců partnerských měst Českého Krumlova, na kterém navíc perla jihočeské architektury pravděpodobně získá finanční příspěvek.

Podle Prince je především dojemná pomoc, která do Krumlova směřuje z Moravy. "Ozvala se téměř celá Morava, pomáhají nám materiálně i finančně, až nestačím zírat," děkuje Princ Moravanům. Podle něj Morava nyní vrací pomoc, kterou potřebovala po povodních v roce 1997.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio