Papoušek kakariki je kreativní klaun, zajíc pro změnu dokáže rychle pelášit

Poslechněte si o novozélandském papouškovi kakariki nabo o rčení "peláší jako zajíc". S veterinářkou ještě probereme onemocnění psů a fretek způsobené nadměrnou produkcí hormonu estrogenu. Připravila Jitka Cibulová Vokatá.

Papoušek kakariki patří k novozélandským papouškům. V jazyce původních obyvatel - Maorů - znamená jeho jméno malý papoušek. Dva kakariki má doma taky Pavlína Vazdová z Ledenic na Českobudějovicku. Podle ní jsou to ptačí klauni.

„Rádi šmejdí, hrají si, šplhají a jsou zábavní. Samička všechno dokáže otevřít, všude se dostane“, tvrdí o nich chovatelka. Kakariki patří mezi zemní ptáky. Proto mají rádi úkryty -  škvíry, nory. Nepohrdnou ani dekou, botníkem nebo šupletem, kam se snadno dostanou. Jsou tiší, klidnější ve srovnání s andulkami. Vydávají zvláštní zvuk podobný mečení.

Přece jenom ale mají jednu negativní vlastnost. „Jsou to bezkonkurenčně největší bordeláři. Rádi hrabou, přesouvají, přestavují. Jakoukoli podestýlku rozhrabou“, říká o nich Pavlína Vazdová.

Zatímco kakariki je zábavný, zajíc polní je pro změnu rychlý. Proto se dostal i do rčení. O rychlých lidech se ne nadarmo říká, že peláší jako zajíc. Tito hlodavci se prohání hlavně při námluvách. Samec prohání samičku hlavně při ramlování. Někdy se dokonce stává, že ji uhání i pět nápadníků. Zajíc při únikovém manévru nezastavuje a běží v kuse třeba i kilometr.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio