Opravený rotor druhého bloku je v Temelíně

7. říjen 2002

Anglická firma FKI Brush dopravila v noci na sobotu do Jaderné elektrárny Temelín opravený rotor generátoru a o víkendu ho její pracovníci vložili do zařízení druhého bloku. Václav Brom z tiskového odboru elektrárny dnes ČTK řekl, že zhruba do měsíce bude blok připraven na pokračování zkoušek.

Reaktor druhého bloku je kvůli závadě rotoru odstaven od 28. srpna. Firma FKI Brush vyměňuje rotor generátoru již podruhé a spouštění bloku, který měl být do konce letošního roku ve zkušebním provozu, se tak nejméně o dva měsíce opozdí. Zkrat na jedné z částí stotunového rotoru přerušil energetické spouštění druhého bloku poprvé už 5. července. Za pět týdnů byly zkoušky obnoveny, ale 19. srpna se situace ze začátku července opakovala. S výjimkou zkoušek s generátorem dokončili pracovníci elektrárny 4. září všechny testy první etapy energetického spouštění druhého bloku. V ní dosahoval výkon reaktoru maximálně 30 procent. Spouštění bude pokračovat etapou s výkonem reaktoru do 55 procent. V jejím úvodu musí personál provést zbývající zkoušky první etapy.

V prvním bloku, který nyní vyrábí 777 megawattů, je výkon reaktoru ustálen na 80 procentech. Od začátku roku vyrobil první blok, který je od 10. června ve zkušebním provozu, 4,309 milionu megawatthodin elektřiny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio