Obyvatelé Nové Bystřice rozhodnou, jestli se bude stavět obchvat. Město vyhlásilo referendum

7. červen 2024 11:08

Obyvatelé Nové Bystřice budou v pátek a sobotu hlasovat v místním referendu o stavbě východního obchvatu. Tříkilometrová komunikace má odklonit dopravu z centra města. S její stavbou by ale do krajiny České Kanady přibyly například dva nové silniční mosty.

„Dneska už to není silnice, kde jezdí koňské povozy, nebo pět aut za den. Je tam hustý provoz, křižovatka u pošty, děti, ženy s kočárky a jezdí tam nákladní auta.“ Takové argumenty zaznívaly, když zástupci Jihočeského kraje představili obyvatelům Nové Bystřice plánovaný obchvat.

Zklidnění dopravy v centru města si přejí obyvatelé rušných ulic. Podle odpůrců ale obchvat naruší krajinu České Kanady i život lidí na okraji města. Někteří by totiž silniční most měli za domem nebo zahradou. „Ten most takhle mezi chalupama, to je hnus.“ „Opravdu si necháme vzít Českou Kanadu? To je to nejdražší, to nejcennější, co máme,“ reagovali někteří místní na setkání.

Rozhodnout by tedy mělo místní referendum. Kvůli jeho vyhlášení sepsali lidé petici, pod kterou je zhruba tisíc podpisů. „Vždycky je lepší, když o tom rozhodne víc lidí. A hlavně ti, kterých se to týká,“ komentovala jedna z obyvatelek.

Čtěte také

Svůj názor na stavbu obchvatu můžou obyvatelé Nové Bystřice vyjádřit současně s volbami do evropského parlamentu, tedy v pátek 7. června a v sobotu 8. června.

Lidí s volebním právem bydlí v Nové Bystřici přibližně dva a půl tisíce. Aby bylo referendum platné, musí přijít alespoň 35 procent z nich. A pro jednu variantu se musí vyslovit 25 procent z celkového počtu obyvatel s volebním právem.

„Pokud v Nové Bystřici v pátek a sobotu přijde k místnímu referendu více než 900 obyvatel pro jednu z variant se vyjádří více než 650 lidí, pak referendum bude závazné,“ informuje starosta města Jiří Zimola z hnutí Změna 2020.

Jihočeský kraj jakožto investor stavby zatím projektové práce zastavil. Při veřejném projednání zástupci kraje obyvatele ujistili, že budou respektovat rozhodnutí místní samosprávy.

Spustit audio

Související