Obyvatelé Horního Dvořiště se dočkají, od půlky prosince by měly v obci stavět vlaky

16. říjen 2013

V Horním Dvořišti začnou od poloviny prosince letošního roku stavět vlaky. Obyvatelé obce volají po této změně ve vlakovém jízdním řádu už několik let. Vlaky totiž v této obci nestaví a cestující musí nastupovat a vystupovat v několik kilometrů vzdáleném Rybníku.

Generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený přislíbil změnu na včerejším setkání se zástupci Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Hejtman Jiří Zimola by rovněž tuto změnu uvítal. Znamenala by totiž i úspory v rozpočtu kraje.

„Ředitel mi slíbil nápravu od příštího jízdního řádu, že lidé budou moci nastupovat přímo v Horním Dvořišti. Pro nás je to dneska velmi komplikované, my kvůli tomu musíme vypravovat autobusy z Horního Dvořiště. Čili je to opravdový nesmysl,“ vysvětluje.

Jeho slova potvrzuje také starosta Zdeněk Kemény. „Paradoxní je to, že na zastávce o 10 kilometrů dřív stojí vlak třeba 6 nebo 10 minut a čeká, místo aby se vlaky potkaly třeba tady v Horním Dvořišti, kde by lidé mohli v klidu vystoupit,“ uvádí.

"Kdyby tím jel jeden člověk, tak je to pro nás podstatné. Protože ten člověk jede z práce nebo děti jedou ze školy, a jak se sem mají dostat? Pak to funguje tak, že vystoupí v Rybníku u Dolního Dvořiště a tady odsud tam pro ně jedou tři či čtyři auta,“ popisuje současnou situaci.

Spustit audio