Obec Sedlice láká investory do průmyslové zóny

1. únor 2005

Dvě průmyslové zóny a jednu investiční nabízí případným zájemcům obec Sedlice na Strakonicku.

Městečko s necelými 1300 obyvateli tak chce zabránit odlivu lidí za prací i za bydlením. Spolu s pozemky na podnikání připravuje i zónu pro rodinné domky.

"Každá duše je nám dobrá, proč by měli jezdit za prací do Strakonic nebo do Blatné? Lepší je zůstat doma," říká sedlický starosta František Kopáček. Podle něj obec sice nemá peníze na investici do rozsáhlých průmyslových zón, ale stačil by jí i jeden investor, který by poskytl pracovní místo alespoň pro stovku lidí. Průměrná nezaměstnanost v obci se pohybuje kolem šesti až sedmi procent.

V blízkosti Sedlice již fungují dvě úspěšné průmyslové zóny - v Blatné a Písku. Podle Kopačky ale není cílem Sedlických vzájemná konkurence, ale spíše bezproblémové soužití. "Uvítáme všechno, co nebude ničit životní prostředí a pomůže nám zaměstnat lidi," upozornil starosta. Obec sází na svoji dobrou polohu na silnici první třídy z Českých Budějovic a Písku do Plzně. Také obě průmyslové zóny o velikosti deset a devět hektarů leží přímo u této cesty nebo nedaleko ní. Investiční zóna, která již nabízí napojení na sítě, potom leží uvnitř obce. Obec chce zabránit i stěhování lidí do větších měst. Právě nyní proto připravuje lokalitu, kde by mohlo stát až 50 rodinných domů. Podle starosty je o bydlení v obci zájem, ale vše jde ruku v ruce s nabídkou zaměstnání.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio