O Velenice mají investoři zájem

17. září 2003

Zatím 22 investorů a nájemců, kteří celkem zaměstnávají 580 lidí, vybudovalo své firmy v hospodářském parku České Velenice/Gmünd na česko-rakouské hranici.

ČTK to řekl Jaroslav Křivan z vedení parku s tím, že další tři projekty se nyní staví. V české části vznikají dvě firmy na výrobu stavebních hmot, v rakouské podnik na výrobu bezpečnostní techniky.

V české části hospodářského parku Access Industrial Park, který si v těchto dnech připomíná desáté výročí dokončení první etapy výstavby, působí sedm společností se 440 zaměstnanci. V rakouské části má podle Křivana sídlo pět firem s 95 zaměstnanci. Součástí areálu je rovněž Zakladatelské a poradenské centrum, které od roku 1996 plní funkci podnikatelského inkubátoru. V něm je v současnosti deset firem se 45 zaměstnanci. "Největším zaměstnavatelem v zóně je kanadský dodavatel autodílů Magna Stamping. V této společnosti pracuje 350 lidí," dodal Křivan. Doplnil, že prvním investorem byl španělský výrobce tekutých čisticích prostředků a kosmetiky Linasa SA. Za první přeshraniční investicí stála v roce 1998 německá společnost Kinshofer, která má na české straně strojírenský podnik Mars a na rakouské firmu Mars Greiftechnik Gmünd.

Hospodářský park, který vznikl na základě mezivládní dohody z roku 1990, má mít celkem 83 hektarů, z toho 50 na české straně. V roce 2001 byla v parku dokončena vlastní železniční vlečka, ale většímu zájmu investorů stále brání nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. V Českých Velenicích je také málo bytů, což omezuje zájem lidí stěhovat se do této oblasti za prací.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio