O Vánocích nabídneme povídku Jiřího Hájíčka, koncerty, sváteční reportáže i Ježíškova vnoučata

21. prosinec 2017

Pohádky a povídky, jedinečné koncerty i sváteční reportáže nabídne Český rozhlas České Budějovice o letošních Vánocích. I během dnů volna se na vás těšíme na 106,4 FM a webu budejovice.rozhlas.cz.

Kompletní program najdete na našem webu v sekci Program.

Na Štědrý den, tedy v neděli 24. prosince, si od 9 hodin můžete poslechnout speciál magazínu Vltavín o tom, jak trávili Vánoce vojáci v zákopech první světové války.

Mezi 12. a 13. hodinou odvysíláme pořad Vánoční idyla. Hodinové pásmo vánočních písniček a povídání s Evou Pilarovou, Petrem Jandou, Věrou Martinovou, Věrou Křesadlovou, Janem Talichem, Jiřím Pavlicou a dalšími osobnostmi připravil Jiří Kasal.

Po 13. hodině má na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice premiéru vánoční povídka jihočeského spisovatele Jiřího Hájíčka Koleje ve sněhu. Příběh jednoho životem unaveného čtyřicátníka, který se odehrává právě na Štědrý den, čte Pavel Oubram.

Následující sváteční vysílání moderuje Petr Kronika. Připomeneme si návštěvu zpěvačky Yvetty Simonové a zpěváka Josefa Zímy v jihočeských domovech pro seniory, kterou zařídila Ježíškova vnoučata, zazní přání posluchačů i zajímavé reportáže.

Po 18. hodině pak odvysíláme záznam vánočního koncertu vokální skupiny Skety ze studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice.


Pondělí 25. prosince

Po svátečním obědě si můžete od 12 hodin naladit pohádku Malá mořská víla, která byla natočená v roce 1980 v režii Karla Weinlicha, účinkují Vladimír Ráž a Věra Galatíková.

Paní Jarmila na generální audienci u papeže

Mezi 13. a 14. hodinou odvysíláme záznam koncertu skupiny Kantoři ze studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice.

Po 14. hodině se s redaktorkou Márií Pfeiferovou ohlédneme za vrcholem projektu Ježíškova vnoučata. Díky němu se splnil životní sen třiaosmdesátileté Jarmile Vrzáčkové, která si přála vidět na vlastní oči papeže. Svatý otec ji dokonce objal a požehnal celé její rodině. Český rozhlas byl u toho, jak připomeneme i v reportážích.

Od 18. hodin si můžete užít sváteční koncert kapely Hradišťan.


Úterý 26. prosince

„Ve všem, co tě v životě potká, musíš umět najít radost.“ To je heslo jedenáctileté hrdinky z rozhlasové hry Pollyanna, kterou odvysíláme od 12 hodin. Hru v roce 2014 nastudoval režisér Petr Mančala, do hlavních rolí obsadil Alžbětu Volhejnovou, Danu Syslovou, Lucii Pernetovou a Jana Vlasáka.

Jitka Molavcová a Jiří Suchý vystoupili ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice při veřejné nahrávce

Mezi 13. a 14. hodinou si můžete užít jedinečný koncert Jiřího Suchého a Jitky Molavcové s kapelou divadla Semafor. Nahrávka vznikla ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

V odpoledním programu dále nabídneme mimo jiné dokument Nejcennější dárek, který natočila redaktorka Lucie Hochmanová. Setkáme se s Jihočechem Tomášem Drábkem, který si k Vánocům přál zdraví, a jeho sestrou Lucií, která to dokázala splnit. Darovala mu totiž ledvinu.

Vánoční vysílání uzavře speciální díl Písničkových rozhovorů s Pavlínou Jíšovou a Adélou Jonášovou. Vznikl na veřejné nahrávce, kam si zpěvačky pozvaly ještě dívčí skupinu BABABAND a Přelet M.S.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.