O podnikání je na Prachaticku stále zájem

15. březen 2004

Živnostenský odbor Městského úřadu v Prachaticích zrušil za první dva letošní měsíce na žádost podnikatelů 51 živnostenských oprávnění a dalších 393 jich přerušil.

Podle vedoucího odboru Ilji Pintera však zájem o podnikání v tomto správním obvodu významně neklesá, protože za leden a únor odbor naopak 154 nových živnostenských oprávnění a koncesí vydal.

I na Prachaticku souvisí vyšší počet zrušených a přerušených živnostenských oprávnění, který představuje bezmála polovinu celkového počtu za loňský rok, se zavedením minimální daně. Živnostníci, kteří vykážou ztrátu, musejí letos zaplatit stejně vysokou daň jako zaměstnanec s polovinou průměrné mzdy. Zvýšily se rovněž odvody na sociální a zdravotní pojištění. Pinter ale upozornil, že meziročně se na Prachaticku zvýšil také počet nově vydaných oprávnění. Živnostenský odbor jich za leden a únor vydal o 44 více, než za stejné období roku 2003. Na Prachaticku bylo podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2002 více než 8000 soukromých podnikatelů, což je nejméně ze sedmi jihočeských okresů. Vzhledem k charakteru okresu a jeho osídlení je tam nejnižší také počet obchodních společností.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio