Nový terminál přišel nemocnici na 45 milionů

17. listopad 2004

Nový vstupní terminál, jehož vybudování přišlo na 45,5 milionu korun, slouží od minulého týdne pacientům a návštěvníkům Nemocnice České Budějovice.

Kromě vstupních prostor nabízí i centrální informační místo, lékárnu s nepřetržitým provozem, občerstvení, parkoviště pro 209 automobilů a další služby. Nemocnice, jež je od letošního 1. ledna akciovou společností v plném vlastnictví kraje, tuto investici hradila z vlastních zdrojů.

"Úpravy hlavního vstupu nemocnice jsou nejen významným architektonickým prvkem ve prospěch celého okolí, ale i opatřením k zajištění většího komfortu pacientů a návštěvníků a také větší kontroly pohybu nepovolaných osob v prostoru takto významného zdravotnického zařízení," řekl novinářům zástupce generálního ředitele nemocnice Břetislav Shon. Jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) při otevření terminálu připomněl, že českobudějovická nemocnice je první v kraji, jež se transformovala na akciovou společnost. Připomněl, že Nemocnice České Budějovice již řadu let hospodaří bez dluhů a v letošním roce své výsledky ještě zlepšila. Podle ředitele obchodně ekonomického úseku Jana Švejdy nemocnice letos investuje z vlastních zdrojů asi 130 milionů korun, z toho kolem 80 milionů do zdravotní techniky. "Nemáme ani korunu závazků po lhůtě splatnosti," řekl Švejda ČTK.

Nemocnice České Budějovice je svou kapacitou 1650 lůžek čtvrtou největší nemocnicí v České republice. Její výnosy dosáhly za tři čtvrtletí letošního roku téměř 1,65 miliardy korun, což je o zhruba 29 milionů korun více než ve stejném období roku 2003.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio