Nové volby ve Strakonicích jsou stále v nedohlednu

5. červen 2019 16:00

Nové volby ve Strakonicích zatím nebudou. Ústavní soud (ÚS) v Brně znovu odložil vykonatelnost rozhodnutí stanovené krajským soudem v Budějovicích.

Ústavní soudci si tím vytvořili prostor pro posouzení stížnosti vítězného hnutí Strakonická Veřejnost. Podle mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Sedláčkové soud také vyhověl návrhu na přednostní projednání ústavní stížnosti.

Krajský soud v Českých Budějovicích znovu potvrdil neplatnost voleb ve Strakonicích

Volby (ilustrační foto)

Komunální volby ve Strakonicích jsou neplatné. Rozhodl o tom znovu Krajský soud v Českých Budějovicích. Důvodem je narušení předvolební kampaně ze strany vítězné Strakonické Veřejnosti.

Hnutí už s jedním podobným podnětem u ÚS uspělo, krajský soud ale volby znovu zrušil. Důvodem bylo údajné zvýhodnění Strakonické Veřejnosti v kampani.

Strakonická Veřejnost získala loni ve volbách 51,1 procenta hlasů a 16 z 21 mandátů. Na krajský soud se pak obrátil kandidát do zastupitelstva za Změnu pro Strakonice Karel Janský. Uvedl, že Strakonická Veřejnost měla v kampani výhodnější prezentaci v radničním zpravodaji i na výlepových plochách.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související