Nové vědecké rybářské centrum ve Vodňanech má přilákat odborníky ze světa

26. září 2013

Už za několik let by se z jihočeských rybníků neměli lovit jen kapři, ale i jeseteři na kaviár. Umožnit to má jeden z programů nově otevíraného vědeckého rybářského centra ve Vodňanech. Cílem je přilákat sem odborníky z celého světa a spojit tu vědu s praxí.

„Rozpoznat látky, které máme ve vodách, tak, aby byla voda pokud možno zdravá. A zlepšit kvalitu potravin,“ vyjmenovává priority nového prestižního evropského centra Fakulty rybářství a ochrany vod za 250 miliónů korun jeho ředitel Otomar Linhart.

Devět nadstandardně vybavených laboratoří přiláká do Vodňan světové kapacity v oboru. Také mají pomoci jihočeským rybářům lépe se prosadit na trhu.

„Chceme nabídnout praxe, aby rybáři byli schopni konkurovat tady v Evropě nějakou určitou přidanou hodnotou a aby byli schopni prodávat ryby, které budou mít třeba vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, nebo budou schopni prodávat kaviár. Přitom budeme ještě schopni jesetery chránit a rozmnožovat tady v České republice,“ dodává Linhart.

Novým životem začne žít nejenom vědecké rybářské centrum, ale také desítky jeseterů, kteří v něm najdou bezpečné útočiště.

Spustit audio