Nováka nezlákala ani Světová liga

9. květen 2003

Ani možnost poprvé v životě si zahrát ceněnou Světovou ligu nepřiměla volejbalistu Jiřího Nováka, aby změnil své rozhodnutí v letošní sezoně nereprezentovat.

Majitel čtyř francouzských titulů a vítěz Ligy mistrů z roku 2001 v dresu Paříže se cítí po devíti letech v národním mužstvu z věčného kolotoče přípravy a zápasů unavený.

Novák si chce přes léto odpočinout a dostavět v Českých Budějovicích dům. "Cítím, že potřebuji volno. Od roku 1994 jsem v reprezentaci a se Světovou ligou by byl program ještě nabitější," vysvětlil zkušený přihrávající smečař při úterní exhibici domácích hráčů a krajánků u něj doma v Českých Budějovicích. U obou čtvrtých míst Čechů na posledních evropských šampionátech Novák byl, ale letos v září do Německa nepojede. Vynechá ME i Světovou ligu, ale v olympijské kvalifikaci by pak reprezentační dres měl opět obléknout. "Váhal jsem dlouho, nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Přes léto se mi ale bude dostavovat barák a já chci být u toho," pokračoval. Přestože většina volejbalistů nevydrží po skončení ligového maratonu bez míče a přes léto se osvěžují na písku, Novákovi plážový volejbal nic neříká. "Ne, to ne. Ale když budu mít čas, možná pojedu na některý turnaj antukové ligy," prozradil pravidelně vyhlašovaný nejlepší hráč základní části francouzské ligy. V Paříži prodloužil smlouvu o tři roky; jeho novým koučem po odchodu Kanaďana Glenna Hoaga bude krajan Pavel Třešňák a spoluhráčem bývalý reprezentační kapitán Ivo Dubš. "Vedení klubu nechtělo francouzského trenéra, ale cizince. Pavla si pamatovali, když byl před sedmi lety s Odolenou Vodou v Paříži na finále Poháru CEV. Umí výborně francouzsky, takže se rychle dohodli. Minimální cíl bude mít jasný - obhájit titul," dodal Novák. Letos v Lize mistrů skončili Pařížané čtvrtí a v domácím poháru je v semifinále vyřadil Tours. V boji o mistrovský titul ale hráčům Tours včetně dalšího Čecha Jiřího Popelky porážku vrátili. Po vítězné zápasové sérii 2:1 Paris Volley jako první tým v historii francouzské ligy usedl počtvrté za sebou na trůn.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio