Nová Včelnice postaví čistírnu odpadních vod

3. září 2004

Novou čistírnu odpadních vod hodlá do konce roku 2006 vybudovat Nová Včelnice na Jindřichohradecku. Město s 2500 obyvateli má nyní technologicky nevyhovující čistírnu s kapacitou 800 obyvatel.

Domácnosti se zhruba 300 obyvateli jsou pak napojeny na tovární čistírnu společnosti Tebo. Investici 42 milionů korun město pokryje s využitím dotací z evropských i českých fondů.

"Záměrem je vybudovat čistírnu s kapacitou pro celé město a nutnou rezervou. Celá akce, zahrnující kromě čistírny i sběrač a částečnou rekonstrukci kanalizace, je ve stadiu projektu pro územní rozhodnutí," řekl ČTK tajemník městského úřadu Petr Meloun. Dotace z evropských i českých fondů by měly pokrýt 80 procent nákladů, deset procent pak půjčka Státního fondu životního prostředí a deset procent půjde z rozpočtu města. "Při souhře všech těchto okolností by čistírna měla začít fungovat v roce 2006. Na tom je závislá i plánovaná výstavba bytového domu s nejméně 12 takzvanými startovacími byty pro mladé rodiny," uvedl Meloun. Původní plány počítaly s poněkud rychlejší výstavbou čistírny, ale tempo přísunu evropských peněz podle něj přimělo radnici ke zhruba ročnímu posunu termínu.

Nová Včelnice má čistírnu odpadních vod z 80. let minulého století, postavenou jako součást sídliště tehdejšího Uranového průmyslu. Její provoz zahrnuje sídliště a část jeho okolí. I přes rekonstrukci je však technologicky nevyhovující. Napojení části města na čistírnu a. s. Tebo umožňuje dohoda radnice s tímto výrobcem textilií pro obuvnický, galanterní, oděvní a bytový průmysl.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio