Tajemství koření

22. duben 2020

V seriálu Tajemství koření detailně probereme jeden voňavý druh za druhým. Odkud se vzal třeba pepř? A od kdy ho známe? Víte, že se s ním v minulosti i platilo? Které koření je dnes nejvzácnější a které prospívá i našemu zdraví?

Všechny epizody

Lidé odpradávna toužili rozmazlovat svoje chuťové pohárky. Nejzákladnějším ochucovadlem byla sůl, bez které si dnes už asi nedokážeme život představit. Sůl znali lidé od pravěku. Zatímco některé koření jsme měli odjakživa takřka za humny a po ruce, jiná se k nám dostávala z těch nejvzdálenějších končin. Již zmíněný pepř například dobyl Evropu až v 16. století.

Do světa koření nás zavede Martin Havlík, odborník na slovo vzatý, který je vynikajícím kuchařem, učitelem odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Od soli a pepře, koření, které nechybí na stole ani v té nejzapadlejší nádražní hospodě se přeneseme do světa voňavých bylinek jako je majoránka, oregano nebo saturejka. Vydáme se i za opravdu vzácnými kořeními, která se objevují i v příslovích. Příkladem může být šafrán. K čemu je dobrý a do jakých jídel se hodí?

V čase vánočním se budeme toulat za vůní skořice, vanilky a hřebíčku. Povíme si také o netradičních spojeních koření a jídel. Probereme takové kombinace, které by vás nikdy nenapadly. Jahody s pepřem? Proč ne. S kořením se dá totiž opravdu kouzlit.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.