Nezapomenutelnou vánoční atmosféru si můžete připravit levně a zcela originálně

19. prosinec 2020

Letošní Vánoce budou jiné. Mnohem více budeme trávit čas v domovech s rodinou a naopak méně času bude na nákupy dárků. Udělejte si proto doma nezapomenutelnou vánoční atmosféru barvami i osvětlením. Při zapojením vlastní tvůrčí fantazie si můžete velmi levně vytvořit originální výzdobu i vánoční atmosféru.

Letošním módním hitem je důraz na barvu bílou, ať už čistou nebo s perletí. Tato základní barva ladí v kontrastu s tmavými barvami, které evokují barvy noční oblohy. Jako doplněk je oblíbená i barva zlatá, ale bílou můžete velmi dobře spojit i s barvami pastelovými nebo s jakoukoliv barvou vašeho interiéru.

Nedílnou součástí vánoční dekorace je i osvětlení, které pak volte v teplých odstínech. Během Vánoc se vyplatí pohrát si s technikou osvětlení a využít odstíny RGB u moderních LED svítidel. Vypadá velmi hezky, když například stojací lampu zbarvíme podle barvy dekorace, kterou máme na stromečku. Technika to umožní a stmívání pozmění intenzitu světla na jemnou dekoraci přesně pro tento účel.

Jednodušší světelnou dekoraci můžeme vytvořit i jednorázově – například připravíme jakékoliv světelné řetězy, které umístíme do vázy nebo skleněné nádoby a to vše dotvoříme vánočními kuličkami, šiškami, nebo jakoukoliv dekorací, která doladí vánoční atmosféru. Světelné řetězy mohou být i velmi jednoduché, pouze na baterie. Výsledný efekt stojí za to.

Letošním trendem je především vlastní tvorba

Nejlepší dekorací je to, co si vytvoříme – od zdobených perníčků, po různé mašle z recyklovaných tkanina a pletenin. Atmosféru dodají i hezky naaranžované ořechy a různé plody, které můžeme na vánoční dekoraci doplňovat. Nemusíme vytvářet nic nákladného. Stačí si z procházky v lese přinést větvičky, traviny, šišky a třeba i bodláky, které hezky naaranžujeme. Šišky v teple na topení rozpukají, pak je přestříkneme bílým sprejem nebo umělým sněhem, a máme zadarmo krásnou dekoraci.

Vánoce, vánoční dekorace

Štědrovečerní stůl si zaslouží zvláštní péči

Jakkoliv je hlavní těžiště dekorace vánoční stromeček, nezapomínejte především na jídelní stůl. Slavnostně působí svíčková dekorace ve formě adventního věnce a vánoční ubrus nebo šál, který stůl dodekoruje. Pro tuto jedinečnou příležitost je na místě také použít sváteční servis. U jídelního stolu se sejde celá rodina. Stojí za to si s výzdobou pohrát a zvolit i něco výjimečného. Třeba skleněné perličky, které rozmístíme po celé jídelní tabuli jako jemnou ozdobu.

Vše záleží na vaší fantazii

Vánoční atmosféru krásně podtrhne i světelná dekorace oken, fasády domu a zahrady. Možností je mnoho. Abyste si přípravou nenarušili vánoční pohodu, ze všeho nejdříve si stanovte, jak velkou dekoraci si pro letošní rok chcete dopřát. Tradiční výzdoba se neobejde bez větviček, skořice, ořechů, šišek, jablek nebo pomerančové kůry. Jsou krásné samy o sobě, ale pokud chcete skutečnou zimní atmosféru, zkuste je ozdobit umělým sněhem. Je to jednoduché, dostupný je ve spreji, a zajistí vám originální a levný způsob výzdoby.

Spustit audio