Nezaměstnanost v kraji mírně klesla

9. březen 2006

V Jihočeském kraji se v únoru mírně snížila míra nezaměstnanosti, meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 7,1 procenta.

Ke konci měsíce evidovaly úřady 23.517 lidí bez práce, což bylo o 259 méně než na začátku roku. Úřady zahájily nábor na veřejně prospěšné práce, stavební firmy a zemědělci již začínají hledat brigádníky. V rámci celé země zůstává Jihočeský kraj čtvrtým regionem s nejnižší nezaměstnaností, republikový průměr je 9,1 procenta. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Příznivý trend by měl pokračovat i v březnu, kdy by nezaměstnanost na ji hu Čech mohla klesnout pod sedm procent," řekl ČTK analytik českobudějovického úřadu práce Vladimír Brablec. Všech uchazečů o zaměstnání, tedy včetně žen na mateřských, lidí v rekvalifikaci nebo nemocných, bylo v Jihočeském kraji k poslednímu únoru 25.674.

Počet lidí hledajících práci nepatrně klesl v pěti ze sedmi jihočeských okresů. Nezaměstnanost stagnovala na Českobudějovicku, kde zůstala na lednových 4,8 procenta, a je stále jednou z nejnižších v zemi. Beze změn zůstala i na Písecku a s 9,4 procenta je druhou nejvyšší v kraji. Hůře je na tom už jen Českokrumlovsko. V uplynulém měsíci tam nezaměstnanost dosáhla 10,6 procenta, což značilo zlepšení oproti lednu o 0,3 procentního bodu.

"Během února se přišlo na úřady práce nově zaregistrovat 2807 uchazečů, c ož bylo o 2413 méně než v lednu," řekl analytik. Klientů ubývá od února každoročně, v dalších měsících by měl podle prognózy příznivý trend pokračovat. V březnu začínají jarní práce na polích a brigádníky přijímají podnikatelé ve službách a cestovním ruchu. Dělníky najímají stavební a lesnické firmy. "Postupně se zvyšuje poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích. K poslednímu únoru evidovaly úřady práce v kraji o 274 volných míst více než v lednu," dodal Brablec.

autor: čro čb
Spustit audio