Nezaměstnanost v jižních Čechách je stále druhá nejnižší

9. prosinec 2003

Míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraji v listopadu mírně vzrostla o desetinu procentního bodu na 6,5 procenta, stále si ale drží druhou nejnižší úroveň v republice.

Z údajů ministerstvo práce a sociálních věcí vyplývá, že počet uchazečů o práci se v regionu zvýšil na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Písecku. Na Prachaticku, Českobudějovicku a Strakonicku naopak poklesl a na Táborsku zůstal na stejné úrovni.

Ke konci listopadu hledalo v Jihočeském kraji pracovní uplatnění 20.602 osob, což je o 81 lidí více než na konci října. Nejvyšší míra nezaměstnanosti je dlouhodobě na Českokrumlovsku, kde na konci listopadu činila deset procent. Na Českobudějovicku je bez práce pouze 4,8 procenta lidí. Z celkového počtu nezaměstnaných v Jihočeském kraji je 11.471 žen. Proti říjnu se poměrně výrazně snížil počet uchazečů o práci z řad absolventů a mladistvých, a to o 355 na 2696 osob. Růst ale úřady práce zaznamenaly u osob se změněnou pracovní schopností, jichž na konci listopadu hledalo uplatnění 2988. V závěru října to bylo o 62 osob méně. Znovu také klesla nabídka volných pracovních míst v kraji. Její snížení na 2313 volných míst představuje úbytek 371 míst. Nejvíc příležitostí je na Českobudějovicku, kde jich nabídka zahrnuje 476. Na Prachaticku si lidé mohou vybírat jen z 256 volných míst.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio