Neumannová je unavená, ale chce medaili

10. prosinec 2004

Trochu unavená z nesportovních záležitostí se cítí běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová před pokračováním Světového poháru v italském Val di Fiemme.

Věří však, že do sobotního skiatlonu, kombinace složené z klasické části na 7,5 km a stejně dlouhé bruslařské trati, bude ve formě a pokusí se znovu atakovat stupně vítězů. Po úspěšném víkendu v Kuusamu, kde před čtrnácti dny vyhrála a jednou skončila druhá, odpočívala Neumannová v Praze. Do neděle pak najížděla kilometry na Šumavě. "Podmínky ideální nebyly, ale stačilo to," řekla ČTK třetí běžkyně průběžného pořadí SP z rakouského Obertilliachu, kam se přesunula a kde absolvovala rychlejší tréninky. "Moc toho nebylo, ale snad by to mělo stačit," doufala. Vedle přípravy závodnici vytěžovaly rovněž nesportovní aktivity. Zařizovala věci okolo soukromého bytu v penzionu na Šumavě, který je před dokončením. "Běhala jsem po všem možném. Už bych se tam chtěla brzy zabydlet," řekla s tím, že je z toho unavená. "Ale doufám, že budu ve formě," dodala. Neumannová absolvovala tři závody Světového poháru s bilancí páté, první a druhé místo. Ve skiatlonu ve Val di Fiemme myslí na stupně vítězů. "Bude to vyrovnané a těžké. Nebude se rozhodovat v úzké skupince, ale chci skončit do tří," řekla Neumannová.

Kombinaci naposledy běžela v únoru v Oberstdorfu, kde kvůli špatně zvoleným lyžím raději vzdala. Po dlouhé době v tréninku vyzkoušela speciální boty, upravené pro klasický i volný styl. "Ideální nejsou, je to kompromis," prohlásila Neumannová před závodem, v jehož polovině běžkyně přezouvají lyže. "To netrénuji. Pokud člověk neudělá botu, tak se v depu nerozhoduje," uvedla. Do dějiště loňského mistrovství světa odjela skromná česká výprava. Neumannovou doplní Helena Erbenová, Kamila Rajdlová a jen dvojice mužů Milan Šperl a Martin Koukal, který na tratích ve Val di Fiemme získal na volné padesátce titul mistra světa. "Je to dost okleštěné, po návratu z mrazivého severu hodně lidí onemocnělo," řekl ČTK manažer běžeckého úseku Čestmír Skrbek. Pokračování SP vynechá Lukáš Bauer, který měl zdravotní problémy v přípravě a není v ideální formě. "Nemám výkonnost, jak bych si představovat," řekl běžec serveru iDnes. Kvůli viróze chybí Jiří Magál, Iva Janečková a Petra Markelová. Petr Michl už je v pořádku, ale dohání tréninkové manko. Nadějný Dušan Kožíšek, který dvakrát bodoval v SP, absolvuje Kontinentální pohár.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio