Neplatiči nájemného dluží městu 10 milionů

17. červenec 2003

Neplatiči nájemného dluží městu České Budějovice asi deset milionů korun. Magistrát chce proto nejpozději na začátku září dokončit přestavbu administrativní budovy zkrachované slévárny Trival na ubytovnu pro neplatiče.

To mu umožní uplatnit rozsudky soudu o zrušení nájemních smluv a rozsudky týkající se exekučního vystěhování. Rozsudků o zrušení nájemních smluv je v současnosti přes 60.

Administrativní budovu, v níž vznikne náhradní ubytování asi pro stovku lidí, město koupilo v dražbě za vyvolávací cenu tři miliony korun. Ubytovna se zvláštním režimem bude podle jednatele společnosti Správa domů Ladislava Volfa určena především pro neplatiče a sociálně nepřizpůsobivé občany, ale přechodný azyl v ní najdou také občané, kteří se dostali bez vlastního přičinění do svízelné životní situace. Město věří, že po dokončení ubytovny se uvolní nezanedbatelný počet bytů, které bude přidělovat podle pořadníku. Ten eviduje více než 700 zájemců o byt. V Českých Budějovicích je kolem 3000 městských bytů, v nichž žije asi osm procent z přibližně 99.000 obyvatel města. V ubytovně magistrát zavede zvláštní režim a bude se snažit o to, aby režijní náklady, které ponese, byly co nejnižší. "Naším záměrem bude, aby nájemní či ubytovací smlouvy byly uzavírány na dobu určitou a pravidelně se obnovovaly. Tím budeme mít jakousi pojistku proti tomu, aby se z ubytovny nestal azylový dům a aby ten, kdo přestane platit či hrubě poruší domovní řád, neblokoval místo pro dalšího potřebného občana," uvedl primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio