Německá firma postaví v Prachaticích nový závod

2. srpen 2005

Představitelé Prachatic v pondělí podepsali s vedením německé firmy InTiCom Systems smlouvu o koupi dvou hektarů pozemků v průmyslové zóně v Krumlovské ulici.

Firma vyrábějící elektronické komponenty chce ve městě postavit závod za deset milionů eur (zhruba 300 milionů korun) a vytvořit v něm 100 pracovních míst. Výrobu chce zahájit nejpozději v polovině příštího roku. "Je to dobrá zpráva nejen pro Prachatice, ale i pro spádové území, neboť se jedná o velice kvalitní firmu, která je kotovaná na německé burze a přináší největší investici za posledních deset let," řekl novinářům starosta Jan Bauer. Tento druh výroby má navíc podle něj ve městě tradici. Společnost chce prostřednictvím své české dceřiné společnosti InTiCom Components v Prachaticích vybudovat základnu subdodávek pro automobilový a elektronický průmysl. Jedním z důvodů, proč si společnost vybrala za své budoucí působiště právě jihočeské město, je jeho blízkost k hranicím. Cesta do německého Pasova, kde společnost sídlí, trvá pouhou hodinu. "Jde o velice technologicky náročné výrobky, které vyžadují od našeho vývojového oddělení permanentní doprovázení," uvedl zástupce společnosti Paul Grohs.

InTiCom Systems vyrábí komponenty pro komunikační techniku, průmyslovou elektroniku a automobilový průmysl. V Pasově má vývojové laboratoře a kanceláře. Výrobní základny se nacházejí v řeckém Thessaloniki a chorvatském Varaždínu. V Chorvatsku firma ročně vyrobí osm milionů cívek pro sdělovací techniku. InTiCom Systems nyní zaměstnává zhruba 300 lidí. Koncern InTiCom Systems vznikl v roce 2000. Loni jeho obrat dosáhl 19,4 milionu eur (zhruba 582 milionů korun). Meziročně se zvýšil o 300 procent. Letos v prvním čtvrtletí dosáhl obrat InTiComu 9,15 milionu eur (274,5 milionu Kč). Společnost pro rok 2005 plánuje tržby ve výši 35 milionů eur (1,05 miliardy Kč).

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio