Nelíbí se jim komunistická radní. Tak studenti zahajují hladovku

17. prosinec 2012
Zblízka

Demonstrace, stávka a nyní i hladovka. Studentské protestní akce proti koalici ČSSD a KSČM ve vedení Jihočeského kraje pokračují. Studentům vadí především nová krajská radní pro školství a kulturu Vítězslava Baborová z KSČM. Ta se však stejně jako hejtman Jiří Zimola z ČSSD odmítá tlaku protestujících podvolit.

Výkřiky jako „Fuj! a „Hanba!“ se na náměstích ozývají už více než jeden měsíc. Celé to spustil 18letý student třeboňského gymnázia Dominik Hořejší. Ačkoliv nemá s minulým režimem žádnou přímou zkušenost, úplně mu stačí, co se dozvěděl při studiu, četbě a od svých rodičů, známých a přátel.

„Byl jsem studentem, který sepsal studentské prohlášení. Tím, že jsem celou akci inicioval, na mě ta role více méně připadla,“ říká mladý student, který skočil do protestů rovnýma nohama. Rychle se musel naučit spoustu nových věcí: od organizování demonstrací přes rozhovory pro novináře až po jednání s politiky.

Hořejší dokonce jednal přímo i s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou z ČSSD, který na komunistické radní trvá. Dominika Hořejšího však nepřesvědčil.

„Ze začátku jsem se cítil velice nesvůj, protože jsem nikdy nic takového nezažil. Ale postupem času, jak jsem nabíral na zkušenostech, se mi přestávala klepat kolena a nabíral jsem na jistotě. Nyní si myslím, že už alespoň částečně dokážu odhadnout, co a jak mám dělat a jak se správně vyjadřovat,“ podotýká student.

Dělají kozu zahradníkem, tvrdí protestující

Od prvního odporu Dominika, který je mimochodem výborným studentem, se protesty rozšířily z Třeboně do dalších měst. Třeba k demonstraci v Českých Budějovicích se přidaly stovky lidí bez ohledu na věk.

Jihočeští sociální demokraté podepsali koaliční smlouvu s komunisty

„Přišel jsem, protože chci vyjádřit svůj nesouhlas se spojením ČSSD a KSČM,“ vysvětluje jeden z protestujících. Další doplňují, že si myslí, že protestovat je třeba. „Zkrátka nepodporuji ty ‚nechci říct co‘,“ upřesňuje mladý muž.

Jeho starší kolega dodává, že přišel vyjádřit nespokojenost s tím, že se komunisté dostávají do vlád. „Komunisté v roce 1948 všechny sociální demokraty zavřeli, zavřeli faráře, zavřeli inteligenci a dnes jim dává sociální demokracie školství. Dělají kozu zahradníkem,“ vysvětluje.

Zatímco se protestuje, míří na třeboňské gymnázium školní inspekce. Studenti v tom vidí jasný důsledek politického tlaku. Zároveň odmítají nabídku hejtmana, aby vstoupil do pracovní skupiny, která bude kontrolovat práci radních. Považují to za trik, jak protesty nenápadně zastavit.

Hladovkou proti komunistické radní

Naopak desítka vysokoškoláků dnes zahajuje hladovku. Mezi nimi je i Michal Šimek.

„Nápad vznikl na poslední demonstraci, kdy jsme si řekli, že demonstrace jsou sice pěkné a určitě je to dobré vyjádření našeho názoru, ale že jsme schopní a ochotní pro to udělat ještě mnohem víc. Tato hladovka je náš způsob, jak vyjádřit, že pro demokracii a pro naši svobodu chceme skutečně pracovat a že jsme ochotni pro ni něco obětovat,“ objasňuje Šimek.

Další protestní shromáždění proti komunistům v krajské vládě a především na postu radní pro školství plánují studenti na úterý 18. prosince. Tedy v den prvního výročí úmrtí Václava Havla. I proto půjde podle Michala Šimka spíš o happening.

V Českých Budějovicích demonstrovalo na 1500 lidí proti komunistické radní

„Jsem přesvědčen, že hejtman Zimola je teď v pozici, kdy pro něj bude velice těžké ustoupit – vzhledem k prohlášení, která učinil. My bychom se museli stydět sami před sebou, kdybychom se nepokusili se situací něco udělat,“ dodává Šimek.

Institut hladovky je zneužit, tvrdí hejtman

Sociální demokraté na jihu Čech vycházejí s komunisty lépe než s ostatními politickými stranami. A opakovaně tvrdí, že je to výsledek demokratických voleb. Jako negativní symbol to nevnímají a do historie se na rozdíl od studentů nedívají.

Zimolovi z ČSSD se navíc stupňující se nátlak studentů nelíbí. „Nemůžu mít žádnou radost z toho, že studenti stupňují svůj nátlak, nyní dokonce formou hladovky. Institut hladovky považuji za velmi vážný, dochází k němu, když je ohrožena demokracie země nebo lidské životy. Teď je zneužíván úplně k jinému účelu,“ uzavírá. Studenti i tak hodlají se svými protesty pokračovat.


Zvětšit mapu: na náměstí Přemysla Otakara II. v českých Budějovicích nedávno protestovalo na 1500 lidí

autor: Filip Černý
Spustit audio