Neděle: Osidlování Marsu

20. duben 2014

Za deset, možná dvacet let začnou první lidé osidlovat Mars, co na to říkáte? Dokážete si představit, že byste odletěli ze Země? Že byste byli průkopníky tohoto projektu? Láká vás poznání vesmíru? Co byste řekli na to, když by na Mars odletěli vaše děti, vnoučata? Měli by vůbec lidé osidlovat i jiné planety?

Dnes je to přesně 44 let ode dne, kdy Apollo 16 přistálo na Měsíci. V současnosti mají lidé už jiné starosti - přemýšlí, jak osídlit další planety ve vesmíru. Před dvěma lety založil nizozemský podnikatel neziskovou organizaci Mars One, jejímž cílem je, aby lidé vytvořili stálou kolonii právě na planetě Mars. Do konkurzu na první posádku se přihlásily stovky tisíc lidí z celého světa. Do užšího výběru mezi několik set nejlepších se dostaly také dvě Češky. Mají tak šanci, že přibližně za deset let odletí na Mars, kde začnou nový život. Odlet je ale bez návratu, už teď ví, že by se osadníci Marsu na Zem nikdy nevrátili. První osidlování Marsu má být v podstatě reality show, vše v přímém a nepřetržitém přenosu.


autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.