Názory na prominutí daně z nemovitosti jsou různé

5. prosinec 2002

Starosta Písku Luboš Průša předpokládá, že písecká radnice alespoň symbolicky využije možnosti odpustit osobám, které v létě postihly ničivé záplavy, daň z nemovitosti. Sněmovna dnes přijala vládní novelu zákona, která obcím umožňuje tuto daň odpustit. O osvobození od daně rozhoduje obec, na jejímž území k události došlo, neboť tato daň plyne do rozpočtu obcí.

"Není to až tak podstatná část městských příjmů, protože se pohybuje kolem osmi milionů korun, přičemž letošní rozpočet přesáhne 700 milionů korun," řekl ČTK Průša. Nevyloučil, že město odpustí daň z nemovitosti až na pět let. "Největší část daně je daň za podnikatelské prostory. Je třeba se tím zabývat, aby efekt nedopadl na jiné, než se zamýšlí. Někdy je totiž podnikatel odlišný od majitele domu," dodal starosta Písku.

Starosta Veselí nad Lužnicí Petr Hynek však nepovažuje toto řešení za úplně šťastné. Vadí mu i to, že sněmovna rozhoduje o cizích penězích. "My se snažíme obyvatelům města vyjít vstříc, pomáháme jim s vyřizováním půjček a zajištěním humanitární pomoci. Ale pokud má někdo majetek, tak se o něj musí starat. To znamená, že by za něj měl i platit. Když řekneme, že platit nemusí, tak to může dojít do takových extrémů, že se o ten majetek někdo starat nebude," uvedl Hynek.

Ve městě způsobily srpnové povodně škodu 940 milionů korun, z nichž 224 milionů představuje újma na obecním majetku. Daň z nemovitosti činí podle starosty asi půl milionu korun. Záplavy, které postihly 329 z 623 jihočeských obcí, narušily základní funkce na území kraje, a to zejména v oblasti zásobování energií, zajištění dopravní obslužnosti a zajištění spojové služby.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio