Nadměrné srážky a teplo mohou ohrozit zemědělské plodiny

30. květen 2014

Zemědělci začali s chemickým ošetřením o dva týdny dříve než v letech minulých. Mírná zima i dřívější nástup jara všechny zemědělské práce uspíšily. Současné počasí je ale také ideální pro rozvoj škodlivých organismů.

„Ozimé plodiny již mají vytvořený kořenový systém a ten si je schopen vodu vzít i z větší hloubky. Stačí svým způsobem i rosa a podobně. Kdežto jařiny, které kořenový systém nemají vytvořený, tak potřebují tu vodu hned,“ vysvětluje předseda českokrumlovské Agrární komory Václav Jungwirth.

Vody ale nesmí jí být zase moc. Současné počasí může znamenat pro hospodářské plodiny jistou zkázu.

„Teď je důležité dát pozor na rozvíjející se houbové choroby, různé plísně, protože teplo a vlhko jsou živnou půdou pro tyto škodlivé organismy.“

„A v podstatě se dá říci, že se dneska rozhoduje také o tom, jaký může být výnos z těch obilnin. Protože pokud by se včas neošetřily, tak patogeny různých plísní jsou schopny úrodu značně ovlivnit,“ upozorňuje Václav Jungwirth.

Plodiny je proto potřeba už teď chemicky ošetřit. I přesto, že je letos vegetace o měsíc dopředu, zemědělci si zatím počasí pochvalují.

„Ty práce se dělají dříve. Musím podotknout, že proti jiným letům je na to i více času, takže zemědělci nemusí tak šturmovat, jak se říká, a dělat o tolik sobot a nedělí více jako v minulých letech, kdy se to muselo dohánět.“

Sklizeň prvních trav

„V současné době se provádí sklizeň prvních sečí, prvních trav. Vzhledem k teplému počasí v dubnu a březnu trávy brzo vymetaly, takže muselo dojít k jejich pokosu, aby moc nezestárly,“ objasňuje šéf českokrumlovské Agrární komory a dodává:

„Je předpoklad, že ty druhé seče budou možná i vydatnější než první, protože potom odsečení, když trávy dostaly tuhle vodu a je i relativně teplo, mají dobré podmínky k růstu.“

Známé přísloví „Nechval dne před večerem" platí v zemědělství stonásobně. Matka příroda je totiž nevyzpytatelná. Snad bude letos k zemědělcům shovívavá a nepřipraví jim žádné nemilé překvapení, které by mohlo zhatit jejich celoroční úsilí.

Spustit audio