Nad rybníkem Bezdrev budou létat modely hydroplánů. Některé i s čtyřmetrovými křídly

24. květen 2014

K rybníku Bezdrev na Českobudějovicku se sjíždí modeláři ze tří evropských zemí. V tamním autokempinku se uskuteční 43. ročník Jihočeského poháru RC hydroplánů, mezinárodní soutěže rádiem řízených modelů.

„Budou tam létat akrobatické hydroplány a makety hydroplánů. Makety hydroplánů jsou samozřejmě pro diváky daleko zajímavější, protože jsou to zmenšeniny skutečných letounů. Bývá to v měřítku zhruba 1:3 až 1:10, rozpětí těch modelů se pohybuje od dvou do čtyř metrů,“ popisuje ve stručnosti tento svátek modelářů organizátor závodů František Frána.

U modelů se podle něj hodnotí letový projev, u maket i podobnost se vzorem. Letové vlastnosti předvedou závodníci při povinných obratech, ale povolené jsou i ty dobrovolné.

„Když divák sedí na břehu a dívá se na ten model, tak ideální stav je takový, aby nerozeznal skutečné letadlo od modelu,“ přibližuje Frána.

Stejně jako někteří skuteční piloti i piloti modelů dokáží se svými letadly dělat akrobatické kousky. K těm nejobtížnějším patří například sestava s písmenem M.

Když obrat nevyjde nebo se kvůli počasí a velkým vlnám model převrhne, organizátoři jsou připraveni. „Máme záchranou lodičku. Udělá záchrannou akci a ten model pokud možno v pořádku přiveze zpátky,“ poznamenává Frána.

Jihočeský pohár rádiem řízených modelů hydroplánů začne v sobotu i v neděli v 8.30. První den se bude soutěžit do 18 hodin a druhý do 15 hodin.

Spustit audio