Nabídka vánočních stromků je bohatá. Na trh putují i z ciziny

22. prosinec 2014

Řezané, kontejnerované, z Česka nebo z Dánska. Nabídka vánočních stromků je opravdu obrovská. V podstatě jen záleží na tom, kolik do něj chcete investovat. Ceny začínají na stovce, šplhat ale můžou i přes patnáct set.

„Vánoční stromečky se prodávají od obyčejných smrků po stříbrné smrky, borovičky, obyčejné černé borovice a dominantou nabídky jsou kavkazské jedle,“ vyjmenovává několik druhů řezaných vánočních stromků Luboš Ferenčík z jednoho českobudějovického zahradnického centra.

Vánoční stromky pochází z Česka, ale také z Dánska nebo Německa. Největší zájem je podle Ferenčíka o kavkazské jedle. „Z jednoho prostého důvodu, že nám vydrží nejdéle, neopadávají,“ doplňuje s tím, že samozřejmě záleží na tom, kde stromek stojí a kde se skladuje.

Kromě řezaných vánočních stromků si lidé mohou pořídit i ty kontejnerované. „Je to takový mezistupeň mezi stromem, který se sází na zahradu, a uříznutým stromkem. Je to stromek, který je pěstovaný na plantážích, není uříznutý, ale vyrýpnutý a daný do kontejneru,“ vysvětluje Ferenčík.

Stromek je určen jako vánoční, ale pokud se o něj budete dobře starat, je dost možné, že se vám uchytí i na zahradě a bude opět růst.

Nejlevnější řezané stromečky jsou smrčky půldruhého metru vysoké. Ty koupíte přibližně za sto korun. K nejdražším patří kanadské jedle. Takový třímetrový strom pořídíte za patnáct set korun.

Vyplatí se dojet si pro tuto ikonu vánoc přímo k pěstiteli nebo si počkat na Štědrý den. 24. prosince je totiž někteří prodejci prodávají se slevou nebo dokonce dávají zadarmo.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , ČRo
Spustit audio