Na Vajgaru se opět pojede Chalupa Cup

15. říjen 2004

Po roční přestávce se na rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci v sobotu 16. října opět uskuteční veslařský závod Chalupa Cup.

Před rokem se populární akce, která tradičně zakončuje domácí sezonu, nekonala kvůli operaci kolena, jíž se organizátor soutěže Václav Chalupa podrobil. Letos se exhibice pojede, navíc v novém kabátu.

Atypický kilometrový závod vystřídá divácky zajímavější sprint na 200 metrů. Startující budou rozděleni do dvou skupin, ve kterých se ve dvojicích utkají systémem každý s každým, a vítězové jednotlivých částí proti sobě nastoupí ve finále. "Bude to podobné jako v tenise a mělo by to být atraktivnější pro diváky i závodníky. Dvě stě metrů je ideální trať, neboť v této době se již netrénuje," vysvětlil ČTK Chalupa změnu. Trať povede podél břehu, takže diváci uvidí závodníka celou dobu. V každé kategorii pojede maximálně osm posádek. Hlavní hvězdou bude stejně jako v minulých letech několikanásobný medailista z mistrovství světa i olympijských her Slovinec Iztok Čop, který vyhrál Chalupa Cup již třikrát. Tradičně nebude chybět ani exmistr světa lehkých vah Němec Engo Euler a na startu se objeví i přední domácí veslaři v čele se stříbrnými medailisty z Atén Davidem Jirkou a Tomášem Karasem. Chybět by neměly ani juniorské mistryně světa na dvojskifu Gabriela Vařeková a Jitka Antošová. Šestatřicetiletý Chalupa se bude v rodném městě pokoušet o premiérové vítězství ve svém závodě. Dosud dosáhl maximálně na stříbrnou pozici. "Pro mě je vítězství, že se závod povede. Letos to organizuji víceméně sám s hradeckým veslařským oddílem bez trenéra Zdeňka Pecky. Vítězství pro mě bude, když se vydaří počasí, ale rád bych samozřejmě vyhrál i na vodě," usmál se veslař pražské Dukly.

Sobotní program zahájí ve 12:20 skify lehkých vah, o 40 minut později přijdou na řadu dvojky bez kormidelníka mužů, ve 14:00 skif žen a o hodinu později hlavní kategorie skif mužů. Akci uzavře exhibiční představení posádek dračích lodí, ve kterém se pravděpodobně představí i Chalupa. Nejúspěšnější český veslař uplynulých let je členem reprezentační posádky, která v neděli ráno odletí do dějiště mistrovství světa v Šanghaji.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio