Na tvrzi Orlici vám dovolí použít 400 let starou toaletu zvanou výsernice

14. leden 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Tvrz Orlice na okraji Letohradu má dlouhou historii. Sídlo vzniklo ve 13. století, později se přestavělo na renesanční zámek. Po odchodu šlechty zámek chátral. Díky soukromým majitelům se ale podařilo Orlici zachránit a od roku 2012 je přístupná veřejnosti. Návštěvníkům nabízí čtyři prohlídkové trasy.

V roce 2008 tvrz koupila společnost EYWAN s.r.o., která zahájila práce na obnově celého areálu. Po dokončení v červnu 2012 vznikl na východě Čech nový turistický cíl, který návštěvníkům nabízí nejen prohlídku opravené tvrze s originálním gotickým a renesančním sklepením, sbírkou zbraní, funkční historickou knihtiskařskou dílnou a dalšími expozicemi, ale i restauraci, středověkou krčmu a ubytování.

Při návštěvnické trase A, takzvané zámecké trase, si prohlédnete nádherný gotický sál se stolem, u kterého čas od času hodují děti, které sem chodí například na Noc s Andersenem nebo na Zámecké strašidelné prohlídky.

Pod skleněnou podlahou uvidíte více než dva metry silnou původní hradební zeď z konce 13. století. Kromě té byl objeven i 400 let utajený středověký sklep. U jedné takové prosklené podlahy můžete vyzkoušet i své štěstí. Dírkou v podlaze hodíte do sklepa peníz. Když se trefíte na mosazný talíř, do roka zaručeně zbohatnete.

Po vykonání potřeby musíte použít slámu

V místnosti je také nádherná šperkovnice s mnoha tajnými zásuvkami. Anebo tarasnice o váze 70 kilogramů, kterou kdysi muselo na hradby nosit několik mužů. Dokázala ale najednou zabít až dvacet nepřátel.

Zámecká kuchyň je plně vybavená

Velkým zážitkem je pohled přímo do sklepení zpracovaného jako lovecký salonek. Každého také musí upoutat gotická toaleta, zvaná staročesky výsernice. Dlouho byla zazděná a objevená až novými majiteli. Vede hluboko, hluboko do země. Dodnes je ovšem funkční. A dokonce ji můžete použít, pokud využijete dobového toaletního papíru v podobě sena, nebo slámy.

Ve vedlejší prostorné místnosti najdete kuchyň, kde stojí rovněž kamna, ve kterých se dodnes topí a v létě pečou koláče. I z kuchyně vedou jedny dveře do výsernice. Je vidět, že panstvo v té době bylo pokrokové a své vymoženosti nabízelo i poddaným. V kuchyni zámecká trasa končí, ovšem zvídavé návštěvníky čekají ještě tři další.

Tvrz Orlice s vzácně zachovalými stavebními částmi z období gotiky, renesance, baroka a klasicismu je kulturní památkou. Můžete ji navštívit i v zimě. Prohlídky probíhají vždy od středy do neděle od 9 do 16 hodin, létě pak celých sedm dní v týdnu od 9 do 17 hodin.

autor: BAL
Spustit audio