Na Šumavě jsou kvůli polomům uzavřené trasy, turisté zákaz porušují

5. červenec 2018

Medvědí stezka u Stožce na Šumavě je po několika měsících opět otevřená. Uzavírka některých tras podél Schwarzenberského kanálu ale trvá.

Silné bouřky a především orkán Herwart po sobě na Šumavě zanechaly tisíce popadaných stromů. Správa Národního parku kvůli odvozu polomů loni na podzim uzavřela turisty vyhledávanou Medvědí stezku. Ta je teď sice nově opět přístupná, ale uzavírka dalších tras kolem Schwarzenberského kanálu stále trvá. Turisté - a hlavně cyklisté - si přesto se zákazem moc hlavu nelámou.

„Řada turistů zákaz porušuje,“ uvedl vedoucí Informační a strážní služby NP Šumava Adam Diviš a podotkl, že jim hrozí nejen pokuta: „Samozřejmě hrozí, že se potkají s technikou. Cesty jsou nepřehledné, cyklisté se pohybují rychle a nemají čas zastavit. Kolem cest je uskladněné dřevo a lidem, kteří by kládách lezli, hrozí zavalení.“

Lidé hazardují se životem

„Nacházíme se na Jezerním smyku u Rosenauerovy kaple a právě tento úsek Schwarzenberského kanálu je uzavřen až po Jelení vrchy, je to zhruba dvoukilometrový úsek,“ popsal Luděk Švejda z NP Šumava. Druhý uzavřený úsek je v údolí potoka Hučina na takzvané Hučické cestě.

„Nejvíce stromů popadalo právě v oblasti Jeleních vrchů, nedaleko Rosenauerovy kapličky a právě v okolí Hučické cesty. Tam se kolem turistických tras soustřeďuje vytěžené dříví, aktuálně tam čeká na odvoz okolo deseti tisíc kubíků. Dříví se průběžně odváží,“ uvedl na stránkách NP Šumava jeho ředitel Jan Kozel s tím, že denně v této oblasti projede i více než dvacet odvozních souprav a pohybuje se zde lesní technika.

Správa Národního parku Šumava očekává právě o prázdninách nápor až deseti tisíců turistů, a tak prosí všechny návštěvníky o ohleduplnost. Apeluje, aby v plné míře respektovali všechna omezení. „Je absolutně nepochopitelné, že do zákazu vstupovali rodiče i se svými dětmi a dokonce je nechávali lézt na více než 3 metry vysoké hráně dříví. To je opravdový hazard s jejich životy,“ upozornil Švejda. Práce by měly skončit nejdéle 31. července.

autoři: Michaela Svobodová , mvo
Spustit audio