Na opravu památek mohou dát Budějovice přes 9 milionů

17. srpen 2004

Českobudějovický magistrát připomněl vlastníkům nemovitých kulturních památek, kteří v roce 2005 plánují jejich opravu, že mohou získat příspěvek z Programu regenerace městské památkové rezervace.

V něm je letos k dispozici rekordních 9,3 milionu korun. Dotaci ministerstva kultury 4,31 milionu, nejvyšší od roku 1996, totiž doplnilo téměř pět milionů korun z městského rozpočtu. Například loni dostaly České Budějovice na opravy památek jen 1,2 milionu.

Podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové ale nabídka zatím vyvolala jen nepatrný zájem. "Příspěvky lze získat na práce spojené se zachováním nebo opravou památky, jako jsou opravy střech, fasád, zajištění statiky objektů a podobně. Mohou činit až 50 procent celkových nákladů. Podmínkou je finanční spoluúčast obce a vlastníka. Žádat mohou fyzické a právnické osoby i církve, pokud jsou vlastníky kulturní památky," řekla Welzlová ČTK. K předběžnému průzkumu zájmu o příspěvky na obnovu památek je určen anketní dotazník, který mohou zájemci do 1. září odevzdat či zaslat odboru památkové péče magistrátu, který sídlí v ulici Kněžská v čísle 19. Zde lze vyzvednout i formuláře dotazníků či je stáhnout z internetových stránek města na adrese www.c-budejovice.cz.

Částku 684.000 korun z Programu regenerace městské památkové rezervace použijí letos České Budějovice na restaurování tří velkých památkových sousoší v centru města. Obnova čeká sousoší sv. Jana Nepomuckého u kostela sv. Rodiny poblíž Mlýnské stoky a Kalvárie a sv. Trojice na Piaristickém náměstí. Z městských památek bude například také pokračovat oprava zdi hřbitova sv. Otýlie a rekonstrukce městského domu číslo 35 v Krajinské ulici. Z památek, jejichž vlastníky jsou církve, půjde například o kostel Růžencové Panny Marie v Žižkově ulici, kde by měly být zrestaurovány nástěnné malby a odstraněna vlhkost.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio