Na ochranu před povodněmi půjde 17 milionů

23. červenec 2003

Celkem 17 milionů korun bude rozděleno z grantového programu na ochranu před povodněmi, jehož vyhlášení minulý týden schválili radní Jihočeského kraje.

Projekty, které se budou o peníze ucházet, je možné předkládat až do 11. srpna. Prostředky jsou určeny na protipovodňová opatření, na regeneraci rybničních soustav a na protipovodňovou ochranu.

"Po katastrofálních povodních v srpnu loňského roku je logické, že se Jihočeský kraj snaží aktivně postupovat proti reálnému nebezpečí povodní. Ochranu před povodněmi lze chápat jako další krok v rozvoji kraje," řekl první náměstek jihočeského hejtmana Jiří Vlach. V Jihočeském kraji loni záplavy zasáhly 329 z 623 obcí a škody dosáhly asi 15,5 miliardy korun. Na protipovodňová opatření a regeneraci rybníků bylo z grantu shodně vyčleněno po šesti milionech a na protipovodňovou ochranu na území kraje připadne pět milionů korun. Maximální výše grantu u prvních dvou opatření činí dva miliony korun, u třetího pak jeden milion korun.

Grant je součástí schváleného Akčního plánu obnovy a rozvoje Jihočeského kraje pro letošní rok, ve kterém jsou také zahrnuty protipovodňová ochrana a konkrétní protipovodňová opatření. Prioritou grantu je podle Vlacha ochrana osob a majetku, a to i majetku veřejného, tedy včetně dopravní a vodohospodářské infrastruktury.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio