Na Mobil salonu v Českých Budějovicích lidé uvidí i obrněný transportér Pandur

11. duben 2014

Nejenom o krásných a rychlých autech bude letošní dvaadvacátý ročník Mobil salonu. Návštěvníci v průběhu tří dnů uvidí na českobudějovickém výstavišti teroristický útok, kaskadérskou show nebo vystoupení rockových kapel.

„Pachatel pomocí bomby zlikviduje několik zaparkovaných vozidel,“ říká policejní mluvčí Jiří Matzner.

I když to zní nebezpečně, žádné nebezpečí hrozit nebude. Jde totiž o jeden z taháků letošního Mobil salonu. Policisté, hasiči a záchranáři předvedou zásah při teroristickém útoku.

„V okamžiku, kdy vozidla vybouchnou, ošetřuje se, hasí se a zároveň policisté pátrají po útočníkovi, který si vezme rukojmí. S nimi se skryje v nedalekém domě a v tom okamžiku přichází na řadu zásahová jednotka jihočeské policie, která musí jednak zneškodnit tohoto nebezpečného, ozbrojeného teroristu, který se bude zcela jistě bránit střelbou, a zároveň musí zachránit rukojmí,“ popisuje Matzner.

Novinkou letošního Mobil salonu je kolový obrněný transportér Pandur, který bude mezi osobními auty bezesporu vyčnívat. Návštěvníky by mohla zaujmout také nová expozice uniforem.

„Největším lákadlem bude společenská uniforma, kterou v rámci hasičského záchranného sboru kraje má pouze pan krajský ředitel, takže ta je k vidění opravdu ojediněle,“ vysvětluje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.


Mobil salon
Místo konání: Výstaviště České Budějovice
Datum konání: 11.-13. 4.
Otevírací doba: pá a so 9-18h, ne 9-17h
Vstupné: 90Kč

Vystavené budou také chemické ochranné obleky. „Klasický zásahový oblek, který mají hasiči při běžných událostech, jako jsou dopravní nehody, technické zásahy a požáry, si umí kdekdo představit, ale potom jsou chemické zásahy, kde jsou úniky nebezpečných látek, a tam už se veřejnost úplně nedostane.“

Adrenalinovou podívanou bude nejenom ukázka práce všech záchranných složek, ale i kaskadérská show skupiny Crazy day. Předvede například synchronní jízdu na sedmi čtyřkolkách nebo triky na skútrech a motocyklech.

Zpestřením výstavy bude závod veteránů O 106 Jihočeským krajem nebo vystoupení rockových kapel Lety mimo a Argema. Výstava potrvá do neděle 13. dubna.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , sib
Spustit audio