Na mnoha místech kraje se dnes budou pálit čarodějnice

30. duben 2003

Na jihu Čech lze dnes ve večerních hodinách očekávat zvýšenou pozornost hasičů. Na mnoha místech se totiž obvykle na kopcích nebo alespoň vyvýšeninách, rozhoří ohně. Pálení čarodějnic je nepochybně starý pohanský zvyk, který přežil do současných dnů spíš jako příležitost pro setkání mladých lidí než jako rituál.

Například na českobudějovické letní scéně u kulturního domu Slávie se kromě sletu čarodějnic koná i volba Miss čarodějnice. V Loučovících na Českokrumlovsku připravili i podvečerní program pro děti spojený se stavěním májky. Dvěma průvody z různých částí města zase zahájí čarodějnické oslavy ve Vimperku. Ve Volyni na Strakonicku budou čarodějnice soutežit na letní scéně v halekání. Upalovat tady budou starou ježibabu a volit novou. Povolení k čarodějnickému reji vždy vydává starosta. V Třeboni zase v pět odpoledne postaví baráčníci májku přímo na náměstí. V Českém Rudolci pak bude k vidění ohňostroj, do kterého obec investoval deset tisíc korun.

Čarodějnický slet se uskuteční také na náměstí v Kaplici. Na programu tu bude i volba Miss čarodějnice a soutěže pro všechny jsou samozřejmostí. Slet v Kaplici začne v 18 hodin a ve tři čtvrtě na osm vyrazí lampionový průvod na Blanský vrch.

autor: čro čb
Spustit audio